Nazad na blog

Kako pravilno negovati lice – Prirodna skincare rutina za sve tipove kože

objavljeno:
20/10/2022

Koliko dobro poznaješ svoju kožu lica?

Umeš li da odabereš kozmetiku koja odgovara potrebama tvoje kože?

Sigurno si i sama zagledala svoj odraz u ogledalu u želji da otkriješ više o svojoj koži lica. Pitala si se da li je suva sa promenom svakog godišnjeg doba, ili pak problematična kada se ciklus bliži, a ponekad ti se činilo da se masti više nego inače. Prstom si ispravljala bore u uglovima očiju, razmišljajući da li ti se lice promenilo ili si ipak samo neispavana. 

Koža lica je odraz našeg bića. Ona oslikava sve naše brige, osmehe, posleponoćne krišom pojedene čokoladice, neprospavane noći… Ali i ukazuje na potrebe za negom koja joj vraća zdravi sjaj.

Da li si probala prirodnu negu?

Magnolia Alhemija organska kozmetika nastala je iz potrebe za zdravom negom, ali i ljubavi prema prirodi. Naša organska kozmetika vešto prevodi jezik prirode svojim nežnim i blagotvornim formulacijama i nudi kvalitetnu, prefinjenu kozmetiku kojoj verujete. U procesu proizvodnje odužujemo se prirodi poštujući načela low-waste-a, a naši prozvodi dolaze do vas u kartonskoj, staklenoj ili aluminijumskoj ambalaži, koja čuva kvalitet naših prirodnih proizvoda, ne zagađujući dodatno okolinu.

Briga o prirodi je briga o svima nama. Zato pažljivo biramo prirodne sastojke i procese izrade kozmetičkih preparata kojima čuvamo okolinu, proizvodeći vegansku i cruelty-free kozmetiku.

Upoznaj bolje kožu lica i nauči da oslušneš njene potrebe. Saznaj kako pravilno negovati lice u skladu sa tipom i stanjem kože i uveri se zbog čega je naša organska kozmetika najbolji izbor za jednostavnu i kvalitetnu skincare rutinu.

Kako pravilno negujemo kožu lica?

Umivanje

Umivanje je prvi korak svake skincare rutine. Ono osigurava efikasnost nege kože lica, jer uklanja površinske nečistoće (prašinu, prljavštinu), mrtve ćelije, višak sebuma, ali i toksine koji su tokom noći dospeli do površine – i na taj način priprema kožu za negu. Kako čista koža bolje upija aktivne sastojke kozmetičkih preparata za negu, ovaj korak je nezaobilazan pri pravilnoj jutarnjoj i noćnoj skincare rutini. 

Umivanje može podrazumevati samo spiranje lica vodom, ali i upotrebu umivalica ili sapuna. Kako voda ne može u potpunosti očistiti lice, pri odabiru preparata za umivanje važno je odabrati one koji imaju blagu formulaciju i ne isušuju kožu lica. Svakodnevna upotreba umivalica ili sapuna sa agresivnim hemijskim sastojcima slabe barijeru kože tako što menjaju njenu PH vrednost, remete njen balans i uklanjaju lipide koji štite kožu. Na taj način koža postaje osetljivija i podložna isušivanju i iritaciji.

VAŽNO! Ukoliko koristiš šminku, tvoja noćna skincare rutina pored umivanja podrazumeva i korak uklanjanja šminke. Koža koja je prekrivena šminkom nema dovoljno kiseonika i podložna je zapušavanju pora i iritacijama. Izaberi odgovarajuće proizvode primerene potrebama tvoje kože i budi nežna pri uklanjanju šminke – okoloočna regija je veoma tanka i osetljiva.

Toniranje 

Toniranje je naredni korak pravilne skincare rutine, koji priprema kožu za hranljive aktivne sastojke i hidrataciju. Upotrebom tonika u našoj skincare rutini:

  • Temeljno otklanjamo preostale nečistoće sa kože lica,
  • Dubinski hidriramo kožu lica,
  • Toniramo kožu i normalizujemo PH vrednost,
  • Umirujemo kožu nakon čišćenja.

 

Pri odabiru tonika, važno je odabrati one koji u svom sastavu nemaju alkohol i agresivne hemijske sastojke. Odaberi preparat koji je nežan prema tvojoj koži, ne isušuje je i odgovara tvom tipu i stanju kože.

Hidratacija

Kada je koža temeljno očišćena i pripremljena za dalju negu, sledeći korak skincare rutine je hidratacija. U ovom koraku koži vraćamo sve one hranljive sastojke koji su joj potrebni za uspostavljanje ravnoteže. Serumi i kreme za hranljivost i hidrataciju nezaobilazni su preparati za ovaj korak skincare rutine.

U skladu sa tipom i stanjem kože odaberi kreme koje pravilno neguju tvoje specifične potrebe.

Zaštita

Kako je koža lica svakodnevno izložena suncu i štetnim UV zračenjima, upotreba zaštitnog faktora važna je tokom cele godine, a ne samo u letnjem periodu. Pri odabiru preparata za zaštitu od sunca potrebno je uzeti u obzir faktore kao što su boja kože, njene osobine, godišnje doba, nivo i trajanje izloženosti. 

Upotrebom zaštitnog faktora u našoj jutarnjoj skincare rutini stvaramo zaštitni sloj koji štiti kožu od spoljašnjih uticaja, istovremeno omogućavajući delotvornost preparata korišćenih u jutarnjoj rutini nege.

Prirodna skincare rutina za sve tipove kože

Kada biramo kozmetičke proizvode za nama svojstvenu rutinu nege, važno je da znamo šta biramo, ali i kako će nam to koristiti. Za pravilnu i kvalitetnu negu potrebno je da vešto prepoznamo osobenosti naše kože lica i odaberemo odgovarajuće kozmetičke preparate koji će je adekvatno negovati u skladu sa njenim tipom, stanjem i potrebama.

Suva i normalna koža

Nežna i tanka koža, osetljiva na temperaturne promene i sklona pojavi crvenila je koža koju karakterišemo suvom. Takva koža je sklona perutanju, pucanju i svrabu, a zbog odsustva elastičnosti, i bržem starenju.

Za razliku od suve kože, normalan tip kože je lakše negovati, jer pravilna nega podrazumeva održavanje prirodne ravnoteže kože i sprečavanje njenog narušavanja. Kako ne zahteva previše nege, jednostavna skincare rutina dovoljna je da normalna koža očuva zdrav sjaj.

Pitaš se kako pravilno negovati lice ako je tvoja koža suva ili normalna?

Noćna skincare rutina – suva i normalna koža

Zašto ne treba da preskačeš noćnu skincare rutinu?

Tokom noći, naša koža se regeneriše i čisti od toksina, te aktivno upija hranljive sastojke kozmetičkih preparata. Kako bi tvoja koža lica bila blistava, nežna i zdrava, važno je da joj pored sna obezbediš adekvatnu potporu kvalitetnim prirodnim proizvodima.

Kako izgleda noćna skincare rutina za negu suve i normalne kože? Jednostavno – uz Magnolia Alhemija organsku kozmetiku!

1. korak: Umij lice našim prirodnim sapunom, koji uklanja nečistoće i ne isušuje kožu.

2. korak: Osveži lice našim prirodnim tonikom za normalnu i suvu kožu, koji ujednačuje ten, dodatno uklanja nečistoće i priprema je za nanošenje kreme.

3. korak: Ukoliko je tvoja koža suva, nakon čišćenja utrljaj naš prirodni serum za suvu kožu, koji hidrira kožu lica i vrata, vraćajući joj elastičnost.

4. korak: Na kraju, nanesi našu prirodnu kremu, koja hrani i hidrira kožu tokom noći. Prema tipu kože, izaberi našu prirodnu kremu za suvu kožu, sa ši buterom, ili prirodnu kremu za normalnu kožu, na bazi aloje.

Jutarnja skincare rutina – suva i normalna koža

Tokom dana, naša koža dolazi u dodir sa raznovrsnim spoljašnjim uticajima. Kako bi ostala blistava, zdrava i snažna da se izbori sa svim dnevnim izazovima, važno je da joj obezbedimo kvalitetnu jutarnju negu.

Izaberi jednostavno rešenje. U samo tri koraka, tvoja jutarnja skincare rutina za negu suve i normalne kože biće ritual u kom uživaš svakog jutra!

1. korak: Umij lice vodom. Ukoliko tvoja koža nije u potpunosti upila kozmetičke preparate nanete pre spavanja, upotrebi naš prirodni sapun za uklanjanje nečistoća bez isušivanja kože.

2. korak: Prirodnim tonikom za normalnu i suvu kožu dubinski očisti nečistoće, sebum ili ulje i pripremi kožu za hidrataciju.

3. korak: Na kraju, nežno utrljaj naše prirodne kreme za suvu i normalnu kožu, na bazi aloje, koje dubinski hidriraju i hrane kožu lica.

Magnolia Alhemija prirodni proizvodi za negu suve i normalne kože lica nude jednostavnu, a sveobuhvatnu negu.

Masna, problematična i osetljiva koža

Kako prepoznati masnu, problematičnu i osetljivu kožu?

Takvu kožu karakterišu:

  • Proširene pore,
  • Akne i bubuljice,
  • Fleke,
  • Prekomerno lučenje sebuma u T zoni,
  • Iritacije.

Zbog pojačanog lučenja masnoće, koža lica lakše zadržava nečistoće iz spoljašnje sredine, koje zapušavaju pore i dovode do pojave nepravilnosti na koži lica. Zbog toga masna, problematična i osetljiva koža zahteva posvećenu i temeljnu skincare rutinu odgovarajućim proizvodima.

Da li je tvoja koža masna, problematična i osetljiva? Evo kako pravilno negovati lice na jednostavan način!

Jutarnja i noćna skincare rutina – masna, problematična i osetljiva koža

MIT: Za negu masne, problematične i osetljive kože lica potrebno ti je MNOGO kozmetičkih preparata.

ISTINA: Za negu masne, problematične i osetljive kože lica potrebni su ti ODGOVARAJUĆI kozmetički preparati.

Nega kože lica sklone prekomernom lučenju sebuma u T zoni, aknama i bubuljicama, ali i iritacijama, ne mora biti zahtevna. Naša organska kozmetika za negu različitih tipova kože jednostavan je i prirodan način da, uz samo nekoliko proizvoda, svojoj koži pružiš kvalitetnu i delotvornu negu u skladu sa njenim potrebama.

Koje Magnolia Alhemija proizvode treba da uvrstiš u noćnu skincare rutinu za negu masne, problematične i osetljive kože, kako bi tvoja koža lica bila zdrava i negovana?

1. korak – umivanje: Ukloni površinske nečistoće bez isušivanja kože lica upotrebom našeg prirodnog sapuna.

2. korak – toniranje: Temeljno očisti ostatke nečistoća, toniraj i dubinski hidriraj kožu lica uz naš prirodni tonik za masnu i problematičnu kožu na bazi hajdučice i lavande.

3. korak – nega: Ukoliko je tvoja koža problematična i osetljiva, nakon prirodnog tonika nanesi naš prirodni gel za akne, koji umiruje osetljivu kožu lica i leči blagotvornim dejstvima aloje, čajevca i lavande. Nanet gel ostaviti da odstoji 10 minuta.

4. korak – hidratacija: Kada je koža lica pripremljena za dubinsku hidrataciju i negu hranljivim sastojcima, nežno utrljaj našu prirodnu kremu za masnu ili problematičnu i osetljivu kožu. Za masnu kožu izaberi našu prirodnu kremu na bazi aloje, jojobe i matičnjaka, a za negu problematične i osetljive kože, prirodnu kremu na bazi aloje, jojobe i čajevca.

Uz naše proizvode za negu masne, problematične i osetljive kože, nije ti potrebna posebna jutarnja skincare rutina – dovoljno je da ujutru ponoviš ove korake i tako pružiš svojoj koži lica podršku tokom celog dana.

Zrela koža

Kako pravilno negovati lice zrele kože?

Zrela koža je koža smanjenog tonusa i čvrstine, dehidrirana i neuhranjena, sa manje ili više vidljivim znakovima starenja oko očiju i usana, vrata i dekoltea. Tokom godina naša koža stari, podstaknuta unutrašnjim, prirodnim procesima, kao i faktorima spoljašnje sredine. Zbog toga je važno prepoznati njene potrebe i pružiti joj adekvatnu negu neinvazivnom i prirodnom anti-age kozmetikom.

Jutarnja skincare rutina – zrela koža

Tvoja jutarnja skincare rutina za negu zrele kože treba da izgleda ovako:

1. korak – čišćenje: Kako bi koža bila pravilno negovana, potrebno je da sa nje uklonimo nečistoće iz spoljašnje sredine (mrtve ćelije, prašinu, prljavštinu). Naš prirodni sapun za lice nežan je prema vašoj koži i čulima, a ujedno i delotvoran za uklanjanje površinskih nečistoća bez isušivanja kože.

2. korak – toniranje: Upotrebom tonika dubinski čistimo kožu lica, normalizujemo PH i ujednačujemo ten. Pri odabiru tonika za zrelu kožu, važno je izabrati one koji u svom sastavu nemaju alkohol i druge hemijske sastojke. Naš prirodni tonik za zrelu kožu baziran je na hidrolatima smilja i ruže, dobijenih vodenom destilacijom bilja iz organske proizvodnje i bez konzervansa.

3. korak – hidratacija/ishrana: Nakon toniranja, zreloj koži potrebni su hranljivi sastojci i hidratacija. Upotrebom Magnolia Alhemija prirodnog seruma, a potom i prirodne hidratantne kreme za zrelu kožu, obezbeđujemo zreloj koži dubinsku hidrataciju i hranljivost, kao i sve neophodne sastojke koji joj vraćaju mladalački izgled.

4. korak – zaštita: Dugotrajno izlaganje UV zracima ubrzava proces starenja kože. Zbog toga je važno da u svoju jutarnju skincare rutinu uvrstimo i SPF zaštitni faktor, kako bismo svojoj koži obezbedili zaštitni sloj i time sprečili njeno dalje starenje. Ne zaboravi! Zaštita od štetnog UV zračenja potrebna je tokom cele godine, a ne samo u letnjem periodu.

Jednostavna nega zrele kože uz Magnolia Alhemija prirodnu anti-age kozmetiku.

Noćna skincare rutina – zrela koža

Pored jutarnje skincare rutine, koja priprema kožu za nove izazove, tvojoj koži je za pravilnu negu potrebna i adekvatna noćna skincare rutina. Tokom noći, naša koža aktivno upija hranljive sastojke kozmetičkih preparata, pa je za potrebe za pojačanom negom zrele kože noćna skincare rutina od velikog značaja.

Specifična stanja kože poput starenja, hiperpigmentacije i akni mogu se efikasno tretirati specijalnim preparatima koji sadrže visoke koncentracije aktivnih sastojaka. Ovi specijalni preparati često se koriste u obliku seruma.

Kako izgleda noćna skincare rutina prirodnom anti-age kozmetikom

1. korak – čišćenje: Ukloni površinske nečistoće sa kože lica bez isušivanja potpuno prirodnim sapunom, na bazi biljnih ulja.

2. korak – toniranje: Prirodnim tonikom za zrelu kožu dubinski očisti kožu lica, osveži je i pripremi za naredni korak. Upotrebom našeg prirodnog tonika za zrelu kožu svojoj koži lica podarićeš zdravu negu.

3. korak – hidratacija/ishrana: Nakon čišćenja i toniranja kože lica, a pre hidratacije, nanesi naš prirodni anti-age serum za zrelu kožu. Zahvaljujući velikoj hranljivoj moći i aktivnim sastojcima, prirodni anti-age serum za zrelu kožu ublažava tragove starenja. Za dubinsku hidrataciju i hranljivost potom nanesi našu prirodnu hidratantnu kremu za zrelu kožu sa ši buterom, smiljem i divljom ružom.

Da li ste probali našu prirodnu anti-age kozmetiku? Uverite se zbog čega je vašoj koži za mladalački izgled potrebna prirodna nega!

Jesenja rutina

Sa promenama godišnjih doba, menja se i naša rutina nege. Ovo doba godine zahteva dodatnu negu, zbog promene vremenskih prilika koje utiču na našu kožu. Pojačana hidratacija kože uljima i buterima pravi barijeru kako bi koža duže ostala hidrirana i zaštićena od uticaja hladnoće, suvog vazduha i vetra.

Uživaj u čarima jeseni i neka tvoja koža bude adekvatno negovana. Evo jednostavnih saveta za jesenju negu, koji ne podrazumevaju velike promene u tvojoj rutini:

  • Ono što si do sada koristila za noćnu, koristi za dnevnu negu. Noćnu negu obogati uljima, buterima i kremama sa voskom.

  • Ako koristiš kreme za lice na bazi vode, budi sigurna da je koža dobro upila kremu pre izlaska napolje, kako se ne bi isušivala.

Nega lica za muškarce

Održavanje brade i brkova predstavlja najznačajniji deo skincare rutine za muškarce. Koža koja se često brije sklona je fizičkim oštećenjima, iritacijama, pojavama nepravilnosti na koži – zbog čega zahteva posebnu vrstu nege. Pravilnom negom adekvatnim proizvodima koža lica može ostati hidrirana i negovana čak i pored svakodnevnog brijanja.

Kako pravilno negovati lice pri održavanju brade i brkova? 

Za svakodnevnu prirodnu rutinu, predstavljamo proizvode koji su svakom muškarcu potrebni:

  • Prirodni sapun za brijanje – Naš prirodni sapun za brijanje sa dodatkom aktivnog uglja, u svom sastavu ima sapunifikovana ulja palme, masline, kokosa, ricinusa i ši butera, kao i eterična ulja pačulija, limunske trave, mente i kamfora. Pogodan je za svakodnevnu upotrebu jer njegova prirodna i nežna formulacija ne isušuje kožu lica.

  • Prirodni tonik posle brijanja – Naš prirodni tonik posle brijanja sa alojom, pačulijem i lavandom, hidrira, neguje, protivupalno deluje i umiruje kožu lica nakon brijanja. Kako ne sadrži alkohol i agresivne veštačke sastojke, naš prirodni tonik nežan je prema vašoj koži i pogodan za svakodnevnu upotrebu.

  • Prirodni vosak za brkove – Naš prirodni vosak za brkove neguje i oblikuje brkove potpuno prirodnim sastojcima, uz divne mirise ši butera, pčelinjeg voska, ulja argana i jojobe, eterična ulja limete i kleke. 

  • Prirodno ulje za bradu – Naše prirodno ulje za bradu pogodno je za upotrebu nakon svakog umivanja ili pranja. Na bazi ulja badema i eteričnih ulja sandalovine i kedra, neguje, hidrira i brzo upija, čineći kožu mekom i zdravom, a dlaku sjajnom i negovanom.

Brinemo o nezi muškaraca, zbog čega smo im posvetili i kolekciju prirodnih parfema za muškarce!

Neka tvoju kožu lica neguju 100% čisti sastojci naše organske kozmetike. Biraj jednostavnost.