Nazad na blog

Mali priručnik za negu kože prirodnom kozmetikom

objavljeno:
15/9/2023

Užurbani način života, nedostatak vremena, prisutnost štetnih sastojaka u proizvodima koje nalazimo u slobodnoj prodaji - sve ovo utiče na kvalitet nege naše kože, i kvalitet našeg života. Sve više je ljudi koji uviđaju pomenute probleme, i okreću se jednostavnosti nege prirodnom kozmetikom. Od malih proizvođača, do onih većih, u Srbiji se postepeno javlja novi pravac – pravac okretanja ka prirodi.

Sigurno si se nekada zapitala da li prirodna i organska kozmetika mogu da pruže vašoj koži sve ono što drogerijska kozmetika, sa kojom se svakodnevno susrećemo, može. Otkrivamo ti kako da jednostavno i bezbedno biraš prirodne proizvode, i kako da koristiš prirodnu kozmetiku.

Šta je sve potrebno za tvoju svakodnevnu rutinu?

Hajde da otkrijemo šta je sve potrebno za svakodnevnu prirodnu negu kože!

Umivanje, toniranje, hidratacija i zaštita kože su osnova svake dobre rutine. Saznaj i zašto:

Umivanje osigurava efikasnost nege kože lica, uklanjanjem površinske nečistoće (prašine, prljavštine), mrtvih ćelije, viška sebuma, ali i toksina koji su tokom noći dospeli do površine – i na taj način priprema kožu za dalju negu. Osim umivanja vodom, na tržištu možeš pronaći dosta prirodnih opcija za ovaj, prvi korak nege kože, a mi ti preporučujemo naše prirodne sapune, koji čiste i neguju kožu. Više o prirodnim sapunima Magnolia Alhemija možeš pročitati u našem starom blog postu.

Sledeći korak dnevne rutine jeste toniranje.
Toniranjem pripremamo kožu za hranljive aktivne sastojke i hidratacij. Iz našeg asortimana proizvoda moežeš izabrati prirodni tonik idealan za tip svoje kože - tonik za normalan i suv tip kože sa ružom, tonik za masnu i problematičnu kožu sa lavandom, ili tonik za zreli tip kože sa smiljem. Kada je toplije, pogotovo leti, svoj tonik možeš držati i frižideru i koristiti ga za osvežavanje i toniranje.

Nakon umivanja i toniranja kože lica, vreme je za hidrataciju! Ukoliko je tvoja koža suva, iritirana, ili ima ekceme, za tebe je zaista potrebna bogata nega. Iz prirode bismo za neku kože izdvojili kao jedan od najbitnijih sastojaka ši puter, a od Magnolia Alhemija prirodnih krema za lice, izdvojili bismo upravo kremu za suvu kožu sa ši puterom. Suvu i oštećenu kožu je uglavnom potrebno dodatno negovati, tako što ćeš nakon kreme staviti serum ili ulje. Kako je suva koža neretko i osetljiva, najbolje je da koristiš nežne sastojke, koji umiruju i hidriraju kožu. U našem asortimanu proizvoda, može pronaći serum za suvu kožu, koji apliciraš na vlažnu kožu, pre nanošenja kreme, kao i custom prirodno ulje, koje pravimo specijalno po tvojim potrebama. S obzirom na to da je ulje masnije od kreme, ulje nanosiš nakon kreme.

Ukoliko koristiš zaštitni faktor, u vidu SPF-a, ovo je poslednji korak tvoje dnevne rutine.

Nanošenje zaštitnog faktora (SPF) se preporučuje u periodu 9-17h, pogotovo leti, kada su UV zraci jači. Ipak, dermatolozi preporučuju nanošenje faktora čak i kada je hladnije, jer štetni UV zraci prodiru kroz oblake, kišu i maglu, i potencijalno mogu oštetiti tvoju kožu. Ukoliko redovno koristiš SPF, potrebno je da svoju dnevnu rutinu završavaš podrobnim čišćenjem lica, idealno tako što prvo koristiš uljani čištač, a zatim prirodni sapun ili umivalicu. Magnolia Alhemija prirodno univerzalno ulje je tvoj idealni partner za prvu fazu duplog čišćenja (double cleanse - DC), nakon čega možeš upotrebiti prirodnu umivalicu ili sapun.

Kao što je već pomenuto, ukoliko nanosiš zaštitni faktor, ili ako se šminkaš i živiš u zagađenoj sredini, svoj dan bi valjalo da završiš duplim čišćenjem, a ukoliko smatraš da je dovoljno - klasičnim umivanjem.

Nakon toga, sledi isto pravilo kao za tvoju jutarnju rutinu: trebalo bi da toniraš i hidriraš kožu lica. Iako u toku dana to ne važi, uveče ti preporučujemo da koristiš bogatije i hranljivije proizvode, čak iako je tvoja koža normalna ka masnoj.

Magnolia Alhemija prirodni tonik za normalnu i suvu kožu

Nega kože tela prirodnim proizvodima

Nega kože tela osigurava njeno zdravlje, elastičnost, čistoću, i hidrataciju. Tako osnovne korake nege tela čine: pranje kože tela preparatima koji ne sadrže agresivne sastojke, i nega koja obezbeđuje hidrataciju i regeneraciju kože.

Kao i koža lica, koža tela može biti suva i osetljiva, pogotovo zimi. Kao i za tvoje lice, jedan od najboljih sastojaka za hidriranje i negu kože tvog tela jeste ši puter - jedan od najboljih agenasa protiv starenja kože!


Leti, pogotovo nakon izlaganja sunčevim zracima, preporučujemo ti da koristiš i  aloja veru, kako ona hladi, regeneriše, i umiruje kožu. Magnolia Alhemija prirodni buter za telo je savršen proizvod za duboko hidriranje suve i oštećene kože, dok naše prirodno univeralno ulje napravljeno od hladno ceđenih ulja badema, argana, avokada i macerata nevena, sa dodatkom eteričnih ulja lavande, geranijuma i čajevca, i vitamina E možeš da koristiš kako za negu kože svog tela, tako i za negu krajeva kose, masažu, negu lica, ili čišćenja šminke, nečistoće,  i zaštitnog faktora.


Za kožu sklonu mašćenju, kao i za kožu koja ima problem sa uraslim dlakama, pored ovih osnovnih koraka u svakodnevnoj rutini, preporučujemo i blagi piling (1-2x nedeljno). Osim ako ne koristite uljani, nakon pilinga je bitno hidrirati kožu, pogotovo ako piling radite češće, ili ako je piling jači i agresivniji prema koži!

Magnolia Alhemija buter za telo

Na kraju dana

Magnolia Alhemija prirodna kozmetika nastala je iz potrebe za prirodnom i kvalitetnom negom, ali i želje za očuvanjem prirode. Znajući da promena kreće od nas samih, te da svako može doprineti smanjenju zagađenosti, odlučili smo da proizvodimo organsku kozmetiku low-waste procesom proizvodnje. Ali, i da živimo low-waste način života.

Više o sastojcima koje preporučujemo i koristimo u našim preparatima možeš pričitati u našem blog postu “Pet prirodnih preparata koje koristim i zašto”.

Ipak, ono što je najbitnije na samom kraju dana jeste da ne zaboravimo da, pored nege,  na našu kožu itekako utiču i drugi faktori, poput: genetike, ishrane i treninga, stresa, zagađenosti okoline… Zato, pored adekvatne nege kože, potrebno je i da čitavom organizmu pružimo negu koju zaslužuje.

Još jedan ključni faktor zdravlja naše kože jeste da nađemo i koristimo preparate koji nam zaista prijaju. Magnolia Alhemija je brend koji se zalaže kako za očuvanje prirode, tako i očuvanje onoga što nas čini upravo nama. Verujemo u to da se vraćanjem prirodi vraćamo sebi, i da je magija koja se krije u prirodi ista magija koja čini nas. Sve što nam treba jeste malo alhemije.

Pored toga, verujemo da svakodnevna nega ne mora biti zahtevna.

Biraj jednostavnost.

Biraj prirodne proizvode.