Nazad na blog

Letnja rutina nege kože lica i tela

objavljeno:
14/8/2024

Leti, naša koža je izložena dodatnim izazovima poput sunčevih zraka i slane vode, koji mogu isušiti kožu lica, tela, pa čak i kosu. Zato je važno prilagoditi rutinu nege kako bismo održali hidrataciju i zdravlje kože, kako se letnja skincare rutina se podosta razlikuje od zimske, ali neka pravila uvek važe.

NEGA LICA

Jutarnja skincare rutina pruža tvojoj koži svežinu i zaštitu potrebnu za celodnevne aktivnosti, a sastoji se od svega nekoliko koraka. Evo kako svaki od tih koraka jutarnje skincare rutine doprinosi zdravlju tvoje kože, a tu su i naše preporuke prirodnih proizvoda: 

Uživanje u prirodi uz prirodnu negu

Umivanje:

Dan započinjemo umivanjem - za suvi do normalan tip kože možeš se umivati samo vodom, bez korišćenja umivalica ili sapuna, gde podrazumevamo da si veče pre podrobno očistila lice i pripremila ga za san. Ako imaš kombinovani, masni ili problematičan tip kože, koristi umivalicu ili blagi sapun za lice. Magnolia Alhemija preporučuje naš prirodni sapun za lice koji je blag i ne isušuje kožu lica, već je neguje, ali je efikasan. Što se tiče prirodnih umivalica, izdvojili bismo Herbalab gel za čišćenje lica i Koozmetik gel za umivanje. Ovaj korak je prvi i od izuzetne važnosti zato što umivanje uklanja znoj i nečistoće koje su se nakupile tokom noći, pripremajući kožu za dalju negu. 

Bitno: prilikom naručivanja naših sapuna, bitno je naznačiti da je željeni sapun - sapun za lice! 

Toniranje:

Nakon umivanja, toniranje kože je prvi korak dubinske hidratacije i uklanjanja preostalih nečistoća sa lica. Naš Prirodni tonik za lice osvežava i balansira kožu, pripremajući je za sledeće korake. U odnosu na svoj tip kože, možeš odabrati naš 100% prirodni tonik za lice za suvi i normalan tip kože, tonik za zreli tip kože i tonik za problematičan i masan tip kože. Zanimljivo je da naši tonici sadrže samo hidrolate dobijene vodenom destilacijom bilja iz organske proizvodnje i bez konzervansa, a naš omiljeni letnji beauty hack je rashlađivanje tonikom! Jednostavno staviš svoj prirodni tonik za lice u frižider na pola sata do sat i zatim se rashladiš njime. Tonik možeš držati u frižideru i sve vreme, ukoliko ti je tako lakše. 

Hidratacija:

Potom nanesi hidratantnu kremu prema svom tipu kože. Ujutru je dodatna nega poput seruma s vitaminom C idealna za zaštitu od slobodnih radikala i ujednačavanja tena. Magnolia Alhemija prirodne kreme za lice hrane i dubinski hidriraju kožu lica. U ponudi imamo kremu za normalan tip kože, za suvu kožu, problematičnu i masnu, kao i za zrelu kožu lica. Idealna letnja krema jeste krema za normalan tip kože, koja sadrži aloja vera gel, ulja argana, avokada, šipka, kamelije, oblepihe i noćurka, vitamin E, eterična ulja geranijuma i tamjana. Ovakav sastav je čini idealnom za dnevnu hidrataciju, kao i za korišćenje nakon izlaganja kože suncu. 

Pored naših krema, izdvajamo i MOBA Botanical Skincare HYPERNOVA Supergreen balancing infusion, kao i dnevnu kremu brenda All nut, koja pored hidratacije i pruža umerenu prirodnu zaštitu od sunca i UV zraka.

Zaštita od sunca:

Planiraš dan napolju? Seti se svoje uobičajene zaštite od sunca. Izbegavaj izlazak na sunce i boravak na suncu između 10 i 18, a ukoliko koristiš SPF, preporučujemo korišćenje prirodnih krema sa SPF-om dostupnih na tržištu. UV zraci mogu biti veoma štetni, pa je bitno održavati zaštitu.

Večernja rutina je ključna za čišćenje, obnavljanje i oporavak tvoje kože nakon celodnevne izloženosti spoljnim faktorima poput sunčevih zraka, zagađenja i nečistoća. Ova rutina pomaže tvojoj koži da se regeneriše i pripremi za naredni dan. Evo kako svaki korak doprinosi zdravlju tvoje kože:

Duplo čišćenje:

Uveče, najvažnije je ukloniti sve nečistoće sa lica. Preporučujemo metodu duplog čišćenja: prvo koristi proizvod na bazi ulja da „rastvori" šminku, SPF i nečistoće. Naše Prirodno univerzalno ulje je idealno za ovaj korak. Pored našeg prirodnog univerzalnog ulja, preporučujemo i MOBA Botanical Skincare 360 Balm to milk facial cleanser. Kada završiš sa prvim korakom, umij umivalicom ili blagim sapunom.

Hidratacija i obnova:

Kao i ujutru, nakon večernjeg čišćenja nanesi proizvode koji odgovaraju tvom tipu kože - tonik, krema, a po potrebi i serumi ili krema za okoloočnu regiju.

Dodatna nega u večernjoj rutini:

Dodatna nega obuhvata korišćenje seruma, pilinga (jednom do dva puta nedeljno), kao i masažu lica. 

Piling uklanja mrtve ćelije kože i omogućava hidratantnim proizvodima da bolje prodru u kožu. Iako Magnolia Alhemija nema piling za telo, možeš napraviti DIY piling kod kuće koristeći prirodne sastojke poput šećera i kokosovog ulja, kao i All nut piling za lice

Naša preporuka za dodatnu večernju rutinu jeste i Gamarde anti-age noćni serum za lice, kao i Magnolia Alhemija prirodno univerzalno ulje, koje možeš koristiti za masažu lica. Preporučujemo masažu prstima ili uz gua sha. 

Ono na šta bi, takođe, valjalo obratiti pažnju leti jeste nega stopala, kako često nosimo sandale ili papuče. Za duboku negu i hidrataciju stopala, preporučujemo naše Prirodno univerzalno ulje, a u jednom od naših ranijih blog postova možeš pročitati sve o prirodnoj nezi stopala i peta.

NEGA TELA

Nega tela leti je jednako važna kao i nega lica. Evo nekoliko saveta kako da održiš kožu tela zdravom i hidriranom tokom toplih meseci:

Priroda, nega, magija

Redovno pilingovanje:

Piling uklanja mrtve ćelije kože i omogućava hidratantnim proizvodima da bolje prodru u kožu. Pored toga, redovan piling sprečava urastanje dlačica na telu. Preporučujemo La PIEL Sugar Babe piling sa narandžom i vanilom, a malo manje zdrava opcija (sa 91% prirodnih sastojaka) jeste Balea natural uljani piling. Svakako, preporuka je da piling radiš do 2 puta nedeljno, jer prekomerna eksfolijacija može uzrokovati upalne reakcije i narušiti zaštitnu barijeru kože. 

Hidratacija:

Posle tuširanja, dok je koža još vlažna, nanesi hidratantno ulje ili losion. Naše Prirodno univerzalno ulje je savršeno za hidrataciju celog tela i može se koristiti svakodnevno, a za duboku hidrataciju kože tela preporučujemo naš 100% prirodni Buter za telo, sa ši buterom, maceratom nevena, uljem badema i eteričnim uljima mente, čempresa i ruzmarina. Ovaj buter za telo idealan je za nanošenje nakon dana provedenog na suncu ili na plaži, a njegov nežni i zavodljivi miris će i tvoju kožu i tvoje misli pripremiti za san. 

Zaštita od sunca:

Koža tela je takođe izložena sunčevim zracima, pa ne zaboravi svoju uobičajenu zaštitu od sunca u najvrelijim satima u danu, nošenje šešira ili kačketa, naočara za sunce, kao i pamučne, lagane odeće.

Osvežavajući tonik:

Tokom vrelih letnjih dana, osvežavajući tonik može pomoći da se osvežiš i hidriraš kožu. Isto kao i za lice, naš Prirodni tonik za lice možeš držati u frižideru i koristiti kao osvežavajući sprej za telo, jer se sastoji od 100% prirodnih sastojaka. 

Prirodni sprej protiv komaraca:

Kako pričamo o letu, voleli bismo da podelimo i jedan DIY recept za sprej protiv komaraca sa vama! Za prirodni sprej protiv komaraca ti je potrebno sledeće: 

  • Flaša od 100 ml sa prskalicom – idealno bi bilo da bude staklena flaša.
  • 20-ak kapi eteričnih ulja – najbolje je da bude mešavina barem 3 različita eterična ulja.
  • 10-ak ml alkohola – i rakija će poslužiti.
  • Ostatak napunite vodom ili hidrolatom.

Eterična ulja koja su dobra za odbijanje komaraca su sledeća: citronela, limunska trava, ruzmarin, lavanda, menta, eukaliptus i karanfilić.

Ukoliko nemaš dovoljno vremena, ili jednostavno nisi osoba koja voli sama da pravi stvari koje će koristiti, preporučujemo 100% prirodni sprej protiv komaraca domaćeg proizvođača Meli Plants.  

Uputstvo za pravljenje prirodnog spreja protiv komaraca: prvo pomešaj eterična ulja, zatim dodaj alkohol i dobro izmešaj. Na kraju dodaj vodu. Sprej je potrebno promućkati svaki put pre korišćenja.

Na kraju, leto nije samo izazov za tvoju kožu, već i za celokupno zdravlje. Evo nekoliko saveta kako da vodiš zdrav život tokom toplih meseci:

Hidratacija:

Pij dovoljno vode tokom dana kako bi održala hidrataciju tela. Unos tečnosti je ključan za pravilno funkcionisanje organizma, posebno tokom vrelih letnjih dana. 

Pravilna ishrana:

Konzumiraj laganu i hranljivu hranu bogatu vitaminima i mineralima. Sveže voće i povrće su odličan izvor hidratacije i antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. 

Zaštita od sunca:

Kao što smo već pomenuli, probaj da nosiš zaštitnu odeću, šešire i naočare za sunce kako bi zaštitila kožu i oči od štetnih UV zraka. Takođe, izbegavaj sunčanje tokom najjačeg sunčevog zračenja (od 10h do 16h).

Fizička aktivnost:

Redovno vežbaj, ali biraj jutarnje ili večernje sate kada su temperature niže. Fizička aktivnost pomaže u održavanju zdrave težine, poboljšava raspoloženje i jača imunitet.

Opuštanje i san:

Osiguraj sebi dovoljno odmora i kvalitetnog sna. Dobar san je ključan za regeneraciju organizma i održavanje mentalnog zdravlja, a i za lep izgled tvoje kože.

Leto nam donosi posebne izazove za kožu, ali uz pravilnu negu možeš održati zdrav i lep izgled kože. Koristeći prirodne i neinvazivne proizvode poput onih iz našeg asortimana i proizvoda navedenih u ovom blogu, možeš biti sigurna da svojoj koži pružaš najbolje iz prirode. Prati naše savete i uživaj u svakom trenutku leta, znajući da tvoja koža blista i odiše zdravljem. Za više informacija o našim proizvodima ili za pravljenje skincare rutine i custom proizvoda koji su baš za tebe, možeš nas kontaktirati putem Instagrama