Nazad na blog

Prirodni sapuni Magnolia Alhemija

objavljeno:
29/7/2022

Da li ste znali da se prvi recepti za sapun pominju na egipatskim papirusima oko 1.500 godine pre nove ere? Zavirimo li u istorijske spise u želji da saznamo više o postanku sapuna, shvatićemo da nije moguće sa sigurnošću utvrditi kada je napravljen prvi sapun, ali da se njegov postanak vezuje za drevne civilizacije. Tokom istorije, sapun se prevashodno koristio kao sredstvo za čišćenje pokućstva i pranje odeće. Kasnije, sapun je postao i neizostavni deo dnevne rutine, koji čisti kožu lica, tela ili ruku, ali i umiruje čula, pružajući otmenu negu.

Danas je na tržištu dostupan veliki izbor sapuna različitih namena, oblika i mirisa. Nažalost, većina sapuna sadrži sastojke koji ne štete samo koži, veći okolini. U želji da vaša svakodnevna rutina bude u skladu sa prirodom, Magnolia Alhemija je ponudu svoje prirodne kozmetike proširila bogatim izborom prirodnih sapuna!

Želite potpuno prirodni sapun, bez veštačkih sastojaka, nežan prema koži i drugim čulima? Magnolia Alhemija otkriva kako se prave prirodni sapuni, ukazujući nam na benefite njihovog korišćenja i savete za duži upotrebni vek.

 

Kako se prave prirodni sapuni

 

Sapun nastaje iz jedne jednostavne hemijske reakcije ulja i kaustične sode. U ovoj reakciji ulja postaju sapunifikovana ulja, to jest sapun. U ovu mešavinu dodajemo eterična ulja, latice ili prahove biljnih latica, prirodne prahove kao što su kurkuma, aktivni ugalj, različite gline, mineralne boje… Različita ulja imaju različite doprinose sapunu. Na primer, kokosovo ulje je veoma prisutno u našim prirodnim sapunima jer se pokazalo kao dobar čistač, dok ricinusovo ulje doprinosi kremastoj peni sapuna...

Pravljenje sapuna je jedan precizan proces. Previše ili premalo nekog ulja će učiniti sapun premekanim ili gnjecavim, možda neće dovoljno peniti ili će slabo čistiti... Formulacija će presuditi da li će sapun biti dobar i raditi svoj posao.

Važno je da sapun, osim što dobro čisti, bude potpuno prirodan i nežan prema koži i drugim čulima.

 

Prirodni sapuni kao likovni radovi

 

Šta nastaje kada se udruže alhemija, slikarstvo i vajarstvo? Magnolia Alhemija prirodni sapuni!  Za Krunu, prirodna kozmetika je medijum kreativnog izražavanja:

„Ja sam slikarka, a drugarica sa kojom pravim sapune je vajarka, pa su nama sapuni između ostalog i mali likovni radovi. Bojana voli sapune sa greškama i njih dalje koristi u svom vajarskom radu, a ja gledam sapune, kao i svoje crteže, kao jednostavne likovne utiske sa potencijalom da probude neki osećaj ili misao. Nekada mi je izazov da prenesem neki konkretan likovni rad ili sliku u sapun; ipak, takvi sapuni su zaista i bivali najzanimljiviji do sada.“

 

Formulacija prirodnih sapuna

 

Prirodne sastojke za sapune biram prema nameni, prema tipu kože, željenom efektu, dok mešavinu eteričnih ulja pravim u odnosu na topikalnu i aromaterapeutsku namenu. Pronašli smo nekoliko formulacija baznih ulja koje čine sapun onakvim kakav treba da bude:

- dobro čisti,

- pravi bogatu i kremastu penu,

- neguje kožu bez isušivanja,  

- dovoljno je čvrst,

- ne gnjecavi se od korišćenja.

 

Pridajemo veliku pažnju kombinacijama mirisa u našim proizvodima. Saznajte više o strasti prema mešanju eteričnih ulja i efektima koje ona donose!

 

Prirodni sastojci sasvim prirodnih sapuna

 

Svaki Magnolia Alhemija prirodni sapun sadrži bazna ulja i kaustičnu sodu. U procesu sapunifikacije od ovih sastojaka ostaju samo sapunifikovana ulja, nema tragova sode, ali može imati slobodnih ulja, koja imaju zadatak da dodatno neguju kožu.

Ulja koja najčešće koristimo su maslinovo ulje od komine maslina, kokosovo ulje, ricinusovo ulje, ši buter, palmino ulje iz odgovorne proizvodnje, zatim eterična ulja lavande, žalfije, majčine dušice, pačuli, vetiver, čajno drvo, limunska trava, citronella, limunski čajevac, ylang ylang, neroli, petitgren, kamfor, geranijum, kao i aktivni ugalj, različite gline i mineralne boje.

Vodeći računa o prirodi, nudimo organsku, vegansku i cruelty-free kozmetiku od potpuno prirodnih sastojaka.

 

Prirodni sapuni Magnolia Alhemija

 

Potreban vam je sapun za ruke, telo i lice? Želite sapun za bradu i brijanje? Osetite čari prirode uz bogatu ponudu Magnolia Alhemija prirodnih sapuna! Ponosni smo na sapune za osetljivu kožu, za dečiju kožu, negu tetovaža, kožu sklonu ekcemima. Osetljivu kožu je izazovno negovati, a sama nega takve kože može biti bolna i frustrirajuća. Zato nam sapun, koji u takvim situacijama može da pomogne i olakša, donosi veliku radost i vrednost.

Nedavno smo predstavili novi proizvod – Onyx sapun za sezonu Lava! Ovaj prirodni sapun sa aktivnim ugljem i zlatnim listićima je sve što je jednom Lavu u tebi potrebno za zlatnu i bogatu negu. Da li ste probali naš Onyx sapun?

Pakovanje svih naših prirodnih sapuna je u skladu sa prirodom, pa oni stižu do vas bez plastike i dodatnog otpada, umotani u jednu papirnatu traku sa nalepnicom na kojoj je ispisan sastav, kao i rok trajanja sapuna i slične specifikacije.

 

Način upotrebe prirodnih sapuna

 

Sapuni nakon proizvodnje imaju period zrenja od mesec dana. Sapun je i pre toga spreman za korišćenje, ali će se vreme trajanja kada počnete da ga koristite produžiti ako sačekamo, idealno, nekoliko meseci od proizvodnje.

Sigurni smo da ne možete da pogrešite kad je u pitanju način upotrebe sapuna! Ipak, kada govorimo o prirodnim sapunima, postoji nekoliko saveta koji vam mogu biti od koristi kako bi vam sapun duže trajao. Sigurno se pitate kako sačuvati sapun od topljenja u vodi kada se ne koristi? Evo nekoliko saveta!

 

1. Ako sapun koristiš za kupanje, umesto utrljavanja sapuna direktno na kožu, napravi rukama penu i kupaj se njome.

2. Iseci sapun na nekoliko delova. Tako će samo jedan mali deo biti stalno mokar, a drugi delovi će se sušiti i postajati još tvrđi dok ne dođu na red za korišćenje.

3. Sapun koji koristiš neka stoji u posudi iz koje voda ističe, tako da sapun čeka svoje korišćenje na suvom.

 

Benefiti korišćenja prirodnih sapuna

 

Prirodni sapun nije štetan za naše telo, a ni za prirodu. Izbegavajući hemijske i potencijalno opasne sastojke koje često sadrže industrijski sapuni, nudimo sapune sa potpuno prirodnim sastavom.

 

Naši prirodni sapuni ne isušuju kožu, već je bogato neguju, ostavljajući je čistom i mirsnom, ali i zdravom.

 

Prirodni sapuni su obično dovoljno nežni da se mogu korisiti i za kupanje, brijanje, pranje kose… Sapun se može koristiti i za pranje sudova, kade i podova. Na taj način umesto gomile preparata koje bismo kupili, koristimo samo jedan, koji može imati rok trajanja duži od godinu dana.

 

Naručivanje Magnolia Alhemija prirodnih sapuna

 

Ponuda sapuna je stalno drugačija, u odnosu na to šta smo pravili i šta je spremno za korišćenje. Naručiocima obično izlistamo trenutnu ponudu sapuna iz koje oni biraju nešto za sebe. Kroz low-waste proces proizvodnje težimo zero-waste-u, čuvajući okolinu od nepotrebnog otpada. Stoga, pre-order obično otvaramo onog trenutka kada sapuni izađu iz kalupa, nakon čega naručioci treba da čekaju minimum mesec dana pre korišćenja.

Moguće je naručiti i prirodni sapun po svojoj meri. To znači da možete odabrati skoro sve sastojke svog sapuna, kao i njegovu veličinu. Ovakve sapune pravimo u minimalnoj količini od 1 kg i vreme izrade je do 15 dana. Kada sapuni sazru, nakon mesec dana, spremni su za korišćenje.

Pogledajte ponudu svih naših proizvoda i obezbedite sebi jednostavnu i kvalitetnu negu!

istraži prodavnicu

Naša preporuka