Nazad na blog

Kako napraviti prirodnu masku za kosu

objavljeno:
31/8/2022

Satima se pripremaš za važan događaj – kupanje, sušenje kose, nanošenje kreme za telo, nameštanje frizure, šminkanje… Oblačiš unapred pripremljenu haljinu, te neudobne, ali toliko lepe cipele, uzimaš tašnu i staješ ispred ogledala. I, taman kad pomisliš da je sve na svom mestu, a ti spremna onako kako si želela – tvoja kosa nije! Šta god uradila, ona jednostavno ne može da se oblikuje. Zvuči poznato?

Duga, srednje dužine, kratka, sa šiškama ili bez njih, ravna ili kovrdžava, tvoja kosa oslikava tvoju lepotu. Ali i pokazuje šta joj je potrebno. Ako je tvoja kosa bez sjaja, krta i lomljiva, opada i teško ju je oblikovati, možda je vreme da joj podariš dubinsku negu kakvu zaslužuje, jednostavnu i potpuno prirodnu. Magnolia Alhemija nudi rešenje svojom prirodnom kozmetikom, ali i ponovo otkriva delić alhemije!

Pitaš se kako napraviti prirodnu masku za kosu koja obnavlja i neguje? Nauči kako da je napraviš sama, uz naše recepte za jednostavnu i prirodnu masku za tvoju kosu!

Tipovi kose

Šta sve utiče na kvalitet kose? Postoje razni unutrašnji i spoljašnji faktori koji mogu uticati na kvalitet kose:

  • Genetika,
  • Zdravstveno stanje,
  • Način života,
  • Kvalitet ishrane,
  • Slabiji unos vitamina,
  • Promena godišnjih doba,
  • Kvalitet vode.

Prema njenom kvalitetu, kosu je moguće svrstati u četiri kategorije – suva i oštećena kosa, masna kosa, kombinovana kosa i normalna kosa. Da li znaš kom tipu pripada tvoja kosa? Saznaj kakva vrsta nege ti je potrebna!

Suva i oštećena kosa

Zašto je tvoja kosa suva? Kada lojne žlezde ne proizvode dovoljno ulja, a tvoja kosa se dodatno isušuje u dodiru sa suncem, fenom ili hemijskim tretmanima sa veštačkim sastojcima, potrebna ti je nega za suvu i oštećenu kosu. Svakodnevno pranje suve i oštećene kose isušuje kožu glave, sprečava rad lojnih žlezda, dodatno oštećujući već oštećenu kosu. Prirodna nega ovog tipa kose podrazumeva upotrebu preparata sa masnijim sastojcima, koji će je nahraniti i ozdraviti. Ako je tvoja kosa krta i lomljiva, beživotna, procvetalih krajeva – proredi njeno pranje, a u svoju rutinu uvrsti našu prirodnu masku za kosu i prirodno ulje za krajeve!

Masna kosa

Ujutru opereš kosu, do uveče se izmasti? Svakodnevno pranje kose postaje neizbežno, ponajviše zbog nečistoća koje masna kosa prikuplja. Kada je tvoja kosa masna i slepljena, kao posledica pojačanog lučenja lojnih žlezda, hormonskog statusa ili nekog drugog, spoljašnjeg faktora, potrebna ti je blaga i nežna nega. Poznato je da drogerijski preparati sadrže hemijske sastojke koji, opterećujući folikul dlake, dodatno maste kosu. Stoga, najbolja nega masne kose podrazumeva upotrebu prirodnih šampona, koji će joj vratiti čistoću i prirodni sjaj i učiniti je lepršavom.

Kombinovana kosa

Kombinacija masne kože glave i suvih krajeva čini ovaj tip kose možda najnezahvalnijim za održavanje. U najčešćem broju slučajeva, kombinovanu kosu negujemo rešavajući jedan njen problem, koji direktno utiče na pogoršanje drugog problema. Ukoliko koristimo preparate koji utiču na njenu masnoću, možemo izazvati perut. Nega masnim sastojcima, pak, zbog suvih i ispucalih krajeva, dodatno masti takav tip kose. Rešenje je u prirodnoj nezi koja rešava oba problema, a podrazumeva upotrebu blagog šampona protiv peruti, šampona za suvu kosu i regeneratora.

Normalna kosa

San svakoga od nas – normalna kosa! Takva kosa ima prirodni sjaj, čvrstinu dlake koja se ne lomi i ne cveta, ali i zdravu kožu glave, bez peruti. Normalna kosa je zdrava kosa, lako se oblikuje i zahvalna je za održavanje, jer dobro podnosi toplotne tretmane, bez oštećenja. Budući da je odlikuje visok kvalitet, za ovaj tip kose preporučuje se upotreba neutralnih šampona, samo onda kada je kosa zaprljana. Prirodna nega normalne kose sačuvaće njen kvalitet i dodatno doprineti njenom zdravlju i lepoti.

Nezavisno od tipa kose i njenog kvaliteta, prirodna nega uvek je najbolji izbor.

Recept za prirodnu masku za kosu

Prirodna maska za kosu je zdrav i ekološki način da negujemo svoju kosu, posebno u ovom periodu godine, kada je naša kosa pojačano izložena jakom letnjem suncu ili morskoj vodi i potrebno joj je obnavljanje. Na internetu postoji mnogo recepata za spravljanje prirodne maske za kosu. Mi vam predstavljamo one koje možete napraviti jednostavno, sa sastojcima koje verovatno imate kod kuće ili možete lako da nabavite.

Jednostavna prirodna maska za tvoju kosu

U 100 ml baznog ulja sipaj 20-30 kapi eteričnih ulja. Promućkaj mešavinu kako bi se ulja sjedinila – et voilà, prirodna maska za kosu je spremna za upotrebu! 

Savet: Izaberi staklenu ambalažu, koju ćeš ponovo iskoristiti svaki sledeći put. Time i ti doprinosiš očuvanju okoline kroz smanjenje otpada!

Svaka kosa ima potrebe svojstvene njenom kvalitetu. Stoga, osnovni recept za prirodnu masku za kosu možeš prilagoditi njenim trenutnim potrebama. Varijacije recepata su mnogobrojne! Napravi kombinaciju baznih i eteričnih ulja sa naše liste prema tome šta je tvojoj kosi potrebno, koji su ti sastojci dostupni ili kakve mirise voliš. Tako će tvoja kosa dobiti negu svojstvenu tebi.

Lista baznih ulja:

  • Kokosovo ulje – dobro je za skoro sve tipove kose, lako prodire u dlaku i štiti je od gubitka proteina, a samim tim i od daljeg oštećenja,
  • Arganovo ulje – obnavlja oštećenu kosu, osnažuje dlaku i deluje kao balzam,
  • Bademovo ulje – duboko hidrida dlaku i tako je čini zdravijom.

Lista eteričnih ulja:

  • Lavanda – za zdrav skalp, a postoji i studija koja je potvrdila ubrzan rast dlake pri upotrebi lavandinog ulja,
  • Menta – ubrzava cirkulaciju i rast kose, osnažuje folikule i na taj način podstiče zdrav rast kose,
  • Ruzmarin – može da poboljša debljinu dlake, a pokazalo se i kao umirujuće za svrab kože na kojoj raste dlaka,
  • Kedar – balansira rad lojnih žlezda, koristan je u borbi protiv opadanja kose,
  • Žalfija – ojačava dlaku, zbog čega ona teže puca,
  • Čajevac – oslobađa folikule dlake i tako podstiče rast kose.

Prirodna nega kose – iz Kruninog ugla

Pitate se kako izgleda potpuno prirodna nega kose? Upoznajte se sa Kruninom rutinom!

"Mnogo volim svoju kosu! Smatram da je zdrava i kvalitetna. Nekada je gušća i sjajnija nego u nekim drugim periodima, ali je ona deo mog tela kojim sam uvek zadovoljna. Volim da mislim da je ona slika moje unutrašnje snage. Retko se šišam, retko perem kosu, skoro nikada je ne češljam i nikada je nisam farbala.

Evo kako izgleda moja kompletna nega kose! 

Kosu perem čvrstim šamponom i posle njega koristim čvrst balzam. Čvrst šampon i balzam koristim zato što dolaze u kartonskim kutijicama i mnogo dugo traju. Moja kosa je suva, pa posle pranja kose na mokre krajeve stavljam arganovo i avokadovo ulje sa eteričnim uljima. Nekada između pranja na krajeve dodam još malo eteričnih ulja, jer volim njihov miris. 

Nekoliko puta godišnje na kosu stavljam masku, pre pranja kose. Ta maska je uvek različita. Uglavnom izaberem sastojke koji su mi trenutno potrebni kosi, eterična ulja koja mi prijaju ili jednostavno ono što imam pod rukom. Masku stavljam na kosu kada osetim da joj je potrebna dodatna nega, da je suva, gubi sjaj ili je koža glave suva i svrbi.

Kosu volim da sušim bez fena, izuzev zimi. Izmedju dva pranja kose često prođe i nekoliko nedelja. Mislim da je to malo do genetike, ali je veliki deo toga trening  kosa koja se često pere, više se masti.

Kada sam odlučila da drogerijske proizvode zamenim prirodnim, promenila se moja celokupna rutina nege, a samim tim i nega kose. Mislila sam da se nikada neću navići, ali jesam. I kosi je bilo potrebno vreme da se navikne na ove proizvode. Izgledala je drugačije u početku, činilo mi se da se više mrsi i da nema sjaj kao ranije, ali se posle nekoliko pranja ponašala kao i inače. Postala je zdrava, negovana i lepa, inspirišući me da u moje proizvode uvrstim i prirodne proizvode za negu kose – prirodnu masku za kosu i prirodno ulje za kosu."

Evo još nekoliko saveta za nežnu negu kose u skladu sa prirodom:

  1. Zamenite drogerijske preparate za negu kose prirodnim šamponima, maskama i uljima za kosu,
  2. Ne perite kosu svaki dan, već izaberite da različitim frizurama proredite period između dva pranja,
  3. Sušite kosu na prirodan način, ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju – u suprotnom, smanjite jačinu fena,
  4. Ofarbajte kosu na prirodan način, upotrebom prirodnih sastojaka koji ne oštećuju kosu i kožu glave.

Prirodna nega ne mora da bude komplikovana, zar ne? Probajte naše prirodne proizvode i uverite se i sami!

istraži prodavnicu

Naša preporuka