Nazad na blog

Prirodna kozmetika za bebe – prirodna nega bebine kože

objavljeno:
23/11/2022

Sigurno ste, po rođenju vašeg deteta, nakon mnogobrojnih pročitanih članaka i knjiga, uz smernice pedijatara, mislili da ste pripremili sve što vam je potrebno za adekvatnu negu bebe. Ipak, sa prvim mesecima odgoja, susreli ste se sa mnogobrojnim izazovima koji su vas ponekad naveli da se zapitate da li sve radite kako treba.

 

Dečija koža razlikuje se od kože odraslih. Tokom prvih meseci života, bebina koža je tanka i izrazito meka, nedovoljno zrela da se odupre uticaju faktora spoljašnje sredine. Kako koža ima ulogu zaštitne barijere, koja kod beba nije dovoljno razvijena, lakše apsorbuje vodu i druge materije, često se susrećući sa brojnim iritacijama, poput ekcema, ojeda, pelenskog osipa i slično. Takve reakcije na koži beba normalna su pojava za početnu fazu njenog razvoja.

 

Reakcije na koži koje se javljaju kao rezultat prirodnih procesa nisu nužno pokazatelj da vaše dete ima osetljivu kožu, već su normalna pojava u najmlađem uzrastu. 

 

Ekcem

 

Ako se na bebinoj koži pojavljuje crveni osip koji svrbi, na licu, laktovima, rukama, kolenima, trbuhu ili grudima – moguće je da govorimo o ekcemu. Različiti su uzroci ekcema kod beba, a neki od njih mogu biti alergija, atopijski dermatitis ili nadražujući sastojci proizvoda za negu beba. Pravilna nega bebine kože adekvatnom terapijom, uz medicinsku konsultaciju, podrazumeva i upotrebu prirodnih proizvoda za negu beba.

 

Ojed

 

Crvenilo, koje vremenom dobija neravnine, počinje da se ljušti i puca, karakteristično je kod ojeda beba. Ukoliko primetite takve promene na koži vašeg deteta, na preponama i u pelenskoj regiji, radi se o pelenskom ojedu. Ojed podrazumeva svaku iritaciju kože, bez obzira na uzrok, najčešće u pelenskoj regiji. Uz medicinsku kosultaciju i adekvatnu terapiju, potrebno je izbegavati tesne pelene, pelensku regiju održavati suvom redovnim presvlačenjem, izbaciti iz upotrebe vlažne maramice, jake deterdžente i omekšivače, a agresivnu kozmetiku za negu beba zameniti prirodnom.

 

Osip

 

Osip se, za razliku od ojeda, može javiti i van pelenske regije. Postoje različite vrste osipa, uzrokovane mnogobrojnim faktorima, zbog čega važno prepoznati i ukloniti njegov uzrok, a uz medicinsku konsultaciju i uključiti adekvatnu terapiju. Prirodna kozmetika za bebe doprineće rešavanju problema blagom i nežnom negom. 

 

Prirodna kozmetika za bebe

Ukoliko primetite da koža vašeg deteta reaguje nakon kupanja, nanošenja krema/losiona, ili pak nakon što ga obučete ili umotate u peškir – verovatno je odreagovalo na štetne sastojke dečije kozmetike ili deterdženta i omekšivača za pranje veša. Stoga nije čudno što osetljiva koža beba zahteva posebnu vrstu nege.

 

Agresivni hemijski sastojci proizvoda za negu beba nadražuju njihovu osetljivu kožu i dovode do iritacija.

Odabirom adekvatne prirodne kozmetike smanjujemo rizik od iritacija i alergija, kako kod dece, tako i kod odraslih. Prirodna kozmetika za bebe garantuje bezbednost i kvalitet svojih proizvoda 100% čistim i prirodnim sastojcima, uz koju nega bebine kože biva nežna i efikasna. Posebno razvijana za naše najmlađe, prirodna kozmetika za bebe ne sme sadržati veštačke, štetne sastojke.

 

Na tržištu je dostupno mnogo proizvoda za negu beba. Kako odabrati kvalitet?

 

Saznajte zbog čega je Magnolia Alhemija prirodna kozmetika za bebe pravi izbor za negu vašeg deteta, kako pravilno negovati bebe, a trenutke nege učiniti ritualom kojem se svi radujete.

 

Magnolia Alhemija prirodna kozmetika za bebe

 

Magnolia Alhemija organska kozmetika nastala je iz potrebe da nas približi prirodi i omogući svakome od nas negu kakvu zaslužujemo. Pažljivo formulisana, uz poštovanje prirodnih načela, naša organska kozmetika spravljena je od potpuno prirodnih sastojaka, low-waste procesom proizvodnje, ne sadrži veštačke sastojke i nije testirana na životinjama.

 

Osluškujući specifične potrebe za kvalitetnom i jednostavnom negom, Magnolia Alhemija predstavila je mnoge proizvode za negu muškaraca, svakodnevnu rutinu nege, ali i različita stanja, namere i osećanja. A sa brižnim i majčinskim namerama, posebnu pažnju posvetila je i našim najmlađima.

 

Magnolia Alhemija zna šta treba da sadrži prirodna kozmetika za bebe.

Za adekvatnu negu bez iritacija na osetljivoj koži beba, potrebno je koristiti kozmetičke proizvode koji u svom sastavu ne sadrže štetne sastojke poput sulfata, parabena, parfema ili alkoholaveć 100% čiste i prirodne sastojke. Zbog toga je naša prirodna kozmetika za bebe nastala pažljivim odabirom prirodnih sastojaka, pogodnih za negu naših najmilijih. U sastavu naših proizvoda za negu beba najčešće se nalaze:

Kokosovo ulje (Cocos Nucifera Oil)

 

Kokosovo ulje višestruko doprinosi kvalitetu kože. Naime, ovo ulje ima protivupalno, antibakterijsko i antimikrobno dejstvo, koja čine kožu zdravijom. Bogato zasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminom E, kokosovo ulje odlično hidrira kožu, čineći je mekom i glatkom na dodir. Svojim lekovitim dejstvima, ovo ulje čuva zaštitnu barijeru kože i nežno je neguje. Upravo zbog toga, Magnolia Alhemija prirodna krema za bebe sadrži ovaj dar prirode u svom sastavu.

 

Bademovo ulje (Prunus Amygdalus Dulcis Oil)

 

Bademovo ulje smatra se najboljim za negu beba. Prirodna kozmetika za bebe u svom sastavu treba da sadrži ovo ulje lagane teksture, bogato masnim kiselinama i vitaminima E, A, B1, B2, B6, zbog njegovog lekovitog dejstva na kožu. Bademovo ulje:

  • Efikasno neguje iritiranu kožu, umirujući njenu nadraženost,
  • Koža ga lako upija i prima u svoju strukturu,
  • Sprečava gubitak vode iz kože,
  • Ima dubinsko hidrirajuće dejstvo,
  • Deluje protivupalno,
  • Čini kožu baršunasto mekom.

Kako je sastav bademovog ulja najsličniji sastavu sebuma, nega bebine kože prirodna je i neinvazivna uz upotrebu ovog ulja. Naša prirodna krema za bebe i prirodno ulje za bebe sadrže bademovo ulje u svom sastavu.

 

Ulje nevena (Calendulla Officinalis Flower Oil)

 

Ovaj veoma funkcionalni prirodni sastojak ima antifugalno, antiinflamatorno, antibakterijsko i antisepričko dejstvo. Neven ima izuzetno obnavljajuće dejstvo i zato ga često ima u kremama za osetljivu kožu, u melemima i sličnim preparatima namenjenim za oporavak rana, ekcema, opekotina… Uz to, nevenovo ulje neguje i hidrira kožu, hrani je i umiruje. Magnolia Alhemija prirodna krema za bebe, uz prirodno ulje za bebe, u svom sastavu sadrži ovaj dragoceni sastojak.

 

Kod nas ima mnogo proizvođača nevenovog ulja. Mi koristimo neven iz organskog uzgoja u hladno ceđenim uljima.

 

Ulje lavande (Lavandula Angustifolia Flower Oil)

 

Ulje lavande ima veće blagodeti od očaravajućeg mirisa koji umiruje sva čula. Antimikrobna dejstva ulja lavande čine ga saveznikom kože u borbi protiv iritacija i reakcija na koži. Koža lako upija njegovu teksturu, koja je čisti i hrani. Ulje lavande lako balansira nivo sebuma, a vitamini, minerali i aminokiseline u njegovom sastavu bogato neguju kožu. Zbog dokazanog dejstva na iritiranu kožu, ulje lavande nalazi se u sastavu našeg prirodnog spreja za bebe i prirodne kreme za bebe.

 

Kamilica (Chamomilla Recutita)

 

Kamilica je dobro znana po svojim mnogobrojnim lekovitim dejstvima, zbog čega se često nalazi u sastavu proizvoda za negu osetljive i problematične kože. Svojim protivupalnim dejstvom umiruje iritiranu kožu i crvenilo. Antifungalno, antibakterijsko i antiseptičko dejstvo čisti i obnavlja kožu, nežno je negujući. Zbog svog lekovitog dejstva, ulje kamilice je česti sastojak prirodne kozmetike za bebe. Magnolia Alhemija prirodno ulje za bebe obogaćeno je ovim prirodnim sastojkom.

 

Ši buter (Butyrospermum Parkii)

 

Ši buter je nezaobilazni sastojak mnogih kozmetičkih preparata, zbog brojnih blagodeti koje ovaj prirodni sastojak nudi. Kremast, bogat masnim kiselinama i vitaminima A, C, D, E i F, hrani kožu i čini je mekšom. Ovaj sjajni sastojak, iako gust i mastan, ima dubinsko hidrirajuće dejstvo. Omekšava i umiruje nadraženu kožu, a zbog svog protivupalnog dejstva česti je sastojak i krema za kožu sklonu ekcemima. Zbog njegovih benefita, ovaj sastojak nalazi se u sastavu Magnolia Alhemija prirodne kreme za bebe.

 

Pčelinji vosak (Cera Alba)

 

Pčelinji vosak dobija se topljenjem saća, satkanog vrednim radom medonosnih pčela. Tokom ovog procesa dolazi do ekstrahovanja voska od meda, koji se potom dodatno prečišćava, kako bi našao široku primenu i svojim blagodetima doprineo našem celokupnom zdravlju i lepoti. 

Razlikujemo žuti i beli pčelinji vosak. Žuti pčelinji vosak dolazi direktno iz saća. Iako prvobitno bele boje, on dobija tamniju boju u kontaktu sa vazduhom, ali i pod uticajem polena, smole i drugih prirodnih nečistoća. Njegovim izbeljivanjem na suncu dobija se beli pčelinji vosak, koji se najčešće koristi u kozmetici.

 

Zbog čega prirodna kozmetika za bebe treba da sadrži ovaj prirodni sastojak?

 

Pčelinji vosak u prirodnim proizvodima ima višestruko korisno dejstvo. Ovaj prirodni sastojak, koji u svom sastavu sadrži i propolis, bezbedan je i efikasan za prirodnu negu beba jer:

  • Čuva kožu od gubitka vlažnosti i uticaja faktora spoljašnje sredine, stvarajući zaštitnu barijeru,
  • Umiruje iritacije na koži i pospešuje njeno ozdravljenje, regenerativnim i protivupalnim dejstvom,
  • Svojim antibakterijskim i antimikotičkim dejstvom odličan je saveznik u borbi protiv gljivica i bakterija,
  • Hrani i dubinski hidrira kožu, čineći je mekšom i elastičnom. 

 

Pčelinji vosak prirodno neguje kožu, bez nepovoljnog uticaja na njene normalne funkcije. Upravo zbog toga se ovaj prirodni sastojak nalazi u sastavu naše prirodne kreme za bebe.

 

Navedeni prirodni sastojci blagotvorno neguju kožu beba. Bilo da imaju zaštitno i hidrirajuće dejstvo, koje sprečava gubitak vlažnosti kože, ili umirujuće, protivupalno i zaceljujuće dejstvo, koje ozdravlja kožu snagom prirode, ovi sastojci brižni su prema koži vašeg deteta i pogodni za svakodnevnu upotrebu bez iritacija.

 

Magnolia Alhemija bira isključivo organske sastojke, garantujući odsustvo štetnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima, kako za negu beba, tako i za negu odraslih.

Magnolia Alhemija prirodna krema za bebe

 

Da miluje, da neguje i od vlage štiti,
na bebinu kožu kremu nanositi.
Svakoga dana je upotrebiti,
uljima kokosa, nevena i lavande
blagu i nežnu negu bebi posvetiti.

 

Magnolia Alhemija prirodna krema za bebe nežno neguje bebinu kožu i štiti je od vlage. U svom sastavu sadrži ši buter, pčelinji vosak, kokosovo ulje, vitamin E, cink oksid (bez nano čestica), macerat nevena, bademovo ulje, eterična ulja čajevca i lavande. Pogodna je za svakodnevnu upotrebu.

 

Magnolia Alhemija prirodni sprej za bebe

 

Da čisti, da neguje, da kožu smiruje,
raspršiti sprej preko pelenske regije.
Hidrolatima lavande i kamilice
bebinu kožu bez iritacija negovati,
uz osmeh svako presvlačenje obaviti.

 

Magnolia Alhemija prirodni sprej za bebe čisti i neguje pelensku regiju bez iritacija, snagom lavande i kamilice. Pogodan je za svakodnevnu upotrebu.

 

Magnolia Alhemija prirodno ulje za bebe

 

Magnolia Alhemija prirodno ulje za bebe, na bazi badema, nevena i kamilice, formulisano je tako da umiruje kožu i nervni sistem beba. Sadrži organska hladno ceđena ulja koja su lagana i bebina koža ih lako upija. Osim baznih ulja, sadrži i ulja lavande i kamilice, koja su pogodna za negu beba već od 6 nedelja nakon rođenja. Pored masaže, ovo ulje čini da nega bebine kože bude efikasna i u borbi protiv suve kože koja se peruta. Pogodno je za svakodnevnu nežnu i kvalitetnu negu naših najmilijih.

 

Masaža beba

 

Masaža beba je odličan način da poboljšate cirkulaciju, umanjite bolove koji nastaju zbog grčeva, umirite napetost ili podstaknete miran san, ali i trenutak kada se beba emotivno povezuje sa roditeljima. Toplina majčinog dodira značajna je kako za fizičko, tako i za emocionalno zdravlje deteta, jer mu uliva osećaj sigurnosti i spokoja. Zbog svih benefita, masaža postaje neizostavni deo nege beba i ritual u kom uživa cela porodica.

 

“Svakoj bebi je, za pravilan rast i razvoj, potreban nežan dodir. Zbog toga sam, kada se moja beba rodila, forumulisala prirodno ulje za bebe, koje smo koristili pri masaži našeg deteta.” Kruna

Kada je najbolje vreme za masažu?

Prema mišljenju pedijatara, najbolje vreme za masažu je onda kada je majka opuštena, a beba odmorna i sita. Sačekajte najmanje pola sata od poslednjeg podoja i pripremite sve što vam je potrebno za masažu. Kako bi vaša beba uživala u dodiru, važno je da isti bude prijatan i pripremljen za kontakt sa nežnom kožom beba. Neka vaše šake budu čiste i tople, sa uredno posečenim noktima. Započnite masažu meko dodirujući bebinu kožu, kako bi se ona privikla, počela da se opušta i uživa u trenucima zbližavanja sa vama. Trajanje masaže prilagodite vašoj bebi. U zavisnosti od toga koliko prija vašoj bebi, u početku masaža može trajati nekoliko minuta, a kasnije 15 do 20 minuta.

 

Kako masirati bebe od mesec i više dana starosti?

 

Evo saveta pedijatara:

 

1. Nauljite vaše šake. Nežno položite ruke na detetov grudni koš i masirajte nekoliko puta laganim pokretima ka ramenima.

 

2. Potom započnite masažu stomačića, koja olakšava grčeve u bebinom stomaku. Položite šake na bebin stomak, iznad pupka, i masirajte polukružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. Za pospešivanje izbacivanja stolice, možete bebi dva-tri puta saviti noge u kukovima i kolenima, uz naizmenično blago pritiskanje ka stomaku i ispravljanje nogu.

 

3. Sada je vreme za masažu ruku – uhvatite bebu za ručni zglob i nežno masirajte njenu ruku odozdo ka naviše. Pri masiranju ruku, izbegavajte masiranje lakta.

 

4. Masaža nogu počinje od stopala. Kada je stopalo izmasirano zajedno sa svakim prstićem na nozi, obuhvatite skočni zglob i lagano masirajte nogu na isti način kao i ruku, ovog puta izbegavajući koleno. Bebini laktovi i kolena nisu dovoljno razvijeni, te su isuviše mekani i podložni povredama pri nenamernim jačim pritiscima. Upravo zbog toga treba izbegavati masažu ovih delova tela beba.

 

5. Kada je beba dovoljno prepuštena vašem dodiru i u potpunosti uživa u masaži, na kraju možete blago izmasirati bebina leđa. Okrenite bebu na stomak i blago masirajte leđa odozdo naviše.

Saveti za higijenu beba

 

Bebu je dovoljno kupati 2 do 3 puta nedeljno, uz redovno održavanje pelenske regije čistom i suvom, kao i umivanje mlakom vodom. Prekomerna izloženost vodi dovodi do isušivanja osetljive kože beba, kao i do mogućnosti pojave iritacija, ali i dodatnog nadraživanja već iritirane kože. Stoga su kratke kupke, u trajanju od nekoliko minuta, najbolji izbor za pravilnu higijenu vašeg deteta. 

 

  • Prilagodite temperaturu vode tako da njena toplina bude prijatna za bebu. 
  • Izbegavajte penaste kupke i upotrebu kozmetičkih proizvoda za higijenu beba koji izazivaju iritacije.
  • Nakon kupanja, bebinu kožu osušiti tapkanjem mekim pamučnim peškirom.
  • Pre nanošenja čiste pelene, tretirati pelensku regiju prirodnom kremom za bebe, koja će napraviti zaštitni sloj između kože i urina/stolice.

Nega bebine kože zimi

 

Svako godišnje doba nosi određene karakteristike koje manje ili više utiču na našu kožu, te je zbog prevencije potencijalnih kožnih problema važno znati na koji način je pravilno negovati tokom godine. Sa promenom godišnjih doba menja se i nega bebine kože

Zima nam donosi niske temperature, hladan i oštar vazduh, zimski vetar. Naša koža prirodno je osetljiva na takve vremenske prilike, sklona povećanom isušivanju, smanjene mogućnosti da sačuva svoju prirodnu vlažnost. Ipak, koža beba je osetljivija i nedovoljno razvijena da bi bila otporna na zimske uslove. Kako je boravak napolju od velikog značaja za pravilan rast i razvoj, adekvatna nega bebine kože odgovarajućim proizvodima tokom hladnijih dana imperativ je ne samo pri izlasku napolje, već i u kućnim uslovima.

 

Kako izgleda zimska nega bebine kože?

 

  • Proredite kupanje bebe, uz svakodnevno i redovno pranje pelenske regije i umivanje neutralnim sredstvima za higijenu beba.
  • Vodite računa o temperaturi prostora u kojem vaša beba boravi – sobna temperatura viša od 24 stepena isušuje kožu beba, a može dovesti i do osipa od vrućine.
  • Kako centar za termoregulaciju kod beba nije u potpunosti razvijen, može doći do bržeg pregrevanja ili rashlađivanja tela. Oblačite bebu umereno, bez preteranog utopljavanja, kako biste sprečili iritacije i osipe na koži zbog znoja.
  • Pre izlaska napolje, namažite izložene delove lica i šake kremom za bebe, koja će napraviti zaštitni sloj i očuvati kožu od uticaja zimskih vremenskih prilika.

 

Nega bebine kože može da bude jednostavna i efikasna odabirom odgovarajućih proizvoda. Magnolia Alhemija prirodna kozmetika za bebe pruža snagu prirode na dlanu, za nežne trenutke nege kakvu zaslužuju naši najmlađi. Uverite se zbog čega naša prirodna kozmetika za bebe nudi kvalitet kom možete da verujete.

Birajte jednostavnost.

  

VAŽNO!!! Tekst je informativnog karaktera i nije zamena za stručno medicinsko mišljenje. Uvek se konsultujte sa pedijatrom za adekvatno lečenje ekcema, ojeda, osipa ili drugih reakcija na bebinoj koži.

istraži prodavnicu

Naša preporuka

No items found.