Nazad na blog

Kako negovati stopala – Prirodna nega stopala i peta

objavljeno:
25/1/2023

Ne skrivaj svoja stopala.

Posveti im negu kakvu zaslužuju.

Stopalima koračamo kroz život. Ona nas vode u susret novim izazovima, ona su spona koja nas povezuje sa zemljom i podseća da, uzemljeni, otkrijemo nova prostranstva i napravimo mnoge korake na putu ličnog razvoja.

Naša stopala nose težinu našeg tela i zbog toga mnogo trpe tokom celog dana. Nedovoljno udobna i tesna obuća, posebno visoke potpetice, pritiskaju jastučiće stopala i nokte. Dodamo li tome nedostatak vazduha u obući, te konstantno trenje i znojenje stopala, jasno je zbog čega koža naših stopala gubi nežnost i mekoću, postaje gruba i ispucala, ali i sklona pojavi gljivičnih i bakterijskih infekcija. 

Kako bi naša stopala bila svilenkasta i meka, potrebno je da im posvetimo pravilnu negu.

Ne skrivaj svoja stopala i pete zbog ispucale i suve kože. U našem novom blog postu, uz mnoštvo jednostavnih saveta za lepotu i zdravlje stopala, saznaj:

  • Kako da uradiš pedikir kod kuće,
  • Kako izgleda prirodna nega stopala,
  • Kako da oblikuješ nokte na nogama,
  • Kako da napraviš domaće pilinge i maske za stopala.

Kako pravilno negovati stopala kod kuće – Saveti za pedikir kod kuće

Kako do nežnih stopala?

Redovan pedikir je najbolji način da svojim stopalima posvetiš pažnju i negu kakva im je potrebna. Ovaj delotvoran tretman ne uzima previše vremena, a donosi brojne blagodeti po zdravlje stopala i celokupnog organizma, jer ublažava umor i napetost. 

Pedikir je dovoljno primenjivati jednom nedeljno. 

Za ovaj tretman u tvojoj rutini nege, nije ti potrebno znanje kozmetičara, niti posebna oprema za uživanje u kućnim SPA tretmanima. Nega stopala kod kuće može biti sveobuhvatna pravilnom negom i upotrebom adekvatnih proizvoda.

Magnolia Alhemija organska kozmetika nastala je iz potrebe da nas približi prirodi i omogući svakome od nas negu kakvu zaslužujemo. Naša organska kozmetika vešto prevodi jezik prirode svojim nežnim i blagotvornim formulacijama i nudi kvalitetnu, prefinjenu kozmetiku kojoj verujete. Pažljivo formulisana, uz poštovanje prirodnih načela, naša organska kozmetika spravljena je od potpuno prirodnih sastojaka, low-waste procesom proizvodnje, ne sadrži veštačke sastojke i nije testirana na životinjama

Magnolia Alhemija organska kozmetika nastala je iz potrebe za zdravom negom, ali i ljubavi prema prirodi.

Kako pravilno negovati stopala kod kuće prirodnim putem?

Prvi korakKupka za umorna stopala

Svakodnevna higijena i pranje nogu izuzetno su važni za lepotu i zdravlje stopala. Pravilna nega stopala u ovom koraku pedikira podrazumeva izbegavanje vrele vode i agresivnih sapuna i kupki. Kupku za umorna stopala možeš napraviti koristeći naš prirodni sapun, koji uklanja površinske nečistoće bez isušivanja kože. Otkrili smo alhemiju spravljanja naših prirodnih sapuna u blogu – Prirodni sapuni Magnolia Alhemija.

Nakon napornog dana, tvojim stopalima potreban je odmor kao i tebi. Odmori svoja stopala – napravi toplu kupku i potopi stopala u nju na nekoliko minuta. Tako ćeš omekšati kožu i pripremiti je za dalju negu. 

SAVET: Za potpuno uživanje i opuštanje, u kupku dodaj kapi eteričnog ulja lavande, koja će delovati umirujuće na tvoja stopala i celo telo.

Magnolia Alhemija paket sapuna


Drugi korak – Uradi piling stopala kod kuće

Kada je koža stopala meka i spremna za dalji korak nege, vreme je za piling stopala. Piling kože stopala važan je za pravilnu negu stopala i peta, jer uklanja odumrle ćelije sa površine kože i umanjuje tvrda zadebljanja. Piling možeš uraditi kod kuće, spravljajući jednostavnu smesu od kuhinjskih namirnica, koju možeš čuvati u frižideru i za naredno korišćenje. 


Piling se nanosi na vlažnu kožu stopala, kružnim pokretima i blagim masiranjem tabana. Kada pilingom ukloniš mrtve ćelije kože, kamenom ili turpijom za stopala ukloni i kožu sa grubljih delova tabana. Upotreba pribora poput turpija i kamena za stopalo učiniće kožu stopala glatkom i nežnom na dodir. Bitno je da se turpija koristi nakon kupke, kada koža omekša i pogodna je za tretiranje. Prilikom turpijanja zadebljanih delova kože, potrudi se da ne povrediš kožu stopala. 


Temeljnim ispiranjem stopala čistom vodom i ovaj korak nege je završen. Dobro osuši stopala peškirom, obraćajući pažnju na prostor između prstiju i nokte – vlažna sredina pogoduje razvoju i razmnožavanju gljivica i bakterija, uzročnika infekcija i neprijatnog mirisa stopala.


Nakon redovne upotrebe, koža stopala izgledaće negovano, glatko i meko na dodir. Piling ne treba koristiti za svakodnevnu negu stopala – u početku, piling je potrebno raditi jednom sedmično ili jednom u deset dana, u zavisnosti od karakteristika kože stopala, a po ublažavanju problema, pratiti kada je potrebno ponoviti ovaj proces.


Treći korak – Bogato neguj stopala


Kada ukloniš zadebljalu kožu, pruži stopalima hidrataciju regenerativnim kremama, koje će joj pružiti vlagu i sprečiti formiranje novih zadebljanja.


Nakon pilinga, koži stopala potrebna je dubinska hranljivost i hidratacija, te zaštitni sloj koji će sprečiti njeno isušivanje i pucanje. Hidratantne kreme vratiće vlažnost koži i učiniti je nežnom i glatkom. Izbor kozmetike za negu stopala važan je podjednako kao i odabir kozmetike za negu lica i tela. Savetujemo upotrebu proizvoda prirodne kozmetike, od 100% čistih veganskih i organskih sastojaka, za kvalitetnu negu blagodetima prirode.


SAVET: Najbolje je da naneseš kremu na stopala pre spavanja, a idealno da nakon toga obučeš čarape, kako bi koža stopala tokom noći upila sve sastojke.


Et voilà – tvoja stopala spremna su za tvoje nove pobede! 

Prirodna nega stopala i peta – Recept za prirodni piling i masku za stopala

Nega stopala i peta uključuje upotrebu pilinga i maski, koje efikasno uklanjaju mrtve ćelije sa kože stopala, hidriraju i omekšavaju stopala i pete. Evo nekoliko recepata za domaće pilinge i maske za prirodnu negu stopala i peta.

Recept za prirodni piling za stopala

Piling za stopala možeš napraviti kod kuće, koristeći sastojke iz kuhinje.

Nega stopala sodom bikarbonom

Soda bikarbona je delotvoran sastojak za negu stopala kod kuće. U toplim kupkama ili kao sastojak domaćeg pilinga kože stopala, soda bikarbona odlična je u lečenju bolesti stopala, a može biti od velike pomoći i za omekšavanje žuljeva koji se najčešće nalaze na petama, te uklanjanju neprijatnih mirisa stopala.

Kako napraviti piling od sode bikarbone, za negu stopala kod kuće?

Pomešaj dve supene kašike sode bikarbone sa malo vode i napravi kremastu smesu. Na čista i peškirom osušena stopala, nanesi smesu kružnim pokretima prstiju ili koristeći četkicu specijalno namenjenu u te svrhe. Masažom stopala i peta uklonićeš mrtve ćelije i omekšati kožu stopala na jednostavan način. Dodaš li u smesu kokosovo ulje, tvoja stopala će biti hidrirana i nežna, bez vidljivih tragova hrapavosti.

SAVET: U borbi protiv gljivica, napravi toplu kupku sa sodom bikarbonom i jabukovim sirćetom.

Recept za domaći piling stopala


Za domaći piling stopala, pripremi smesu od sledećih sastojaka:


  • Pola limuna,
  • 1 supena kašika sode bikarbone,
  • 2 supene kašike meda,
  • 1–2 supene kašike morske ili obične soli.


Pomešaj navedene sastojke, tako da sjedinjeni formiraju konzistentnu, kašastu masu. Dodavanjem soli povećaćeš gustinu smese.


Prvi korak: Pripremi lavor sa toplom vodom, u kojoj ćeš držati stopala potopljena 15–20 minuta.


Drugi korak: Nakon toga, dobro osuši stopala peškirom, posebno između prstiju na nogama. 


Treći korak: Prethodno napravljenu smesu nanesi prstima, masirajući kružnim pokretima najpre petu, potom jastučiće ispod prstiju, te celo stopalo.


Četvrti korak: Bez ispiranja, uvij stopala u streč foliju ili najlonsku kesu i obuj čarape.


Peti korak: Nakon pola sata operi stopala toplom vodom. Na suvu kožu stopala potom nanesi kremu bogatu sastojcima koja će nahraniti, hidrirati i učiniti kožu stopala glatkom i nežnom. Predlažemo naš prirodni buter za telo, koji bogato neguje kožu celog tela, čineći je nežnom i mekom na dodir. Ponovo obuci čarape, kako bi naneta krema bila delotvornija.


Recepti za prirodnu masku za stopala – Reši se ispucalih peta

Hrapave pete rezultat su izrazito suve kože stopala. U zavisnosti od kompleksnosti ovog problema, nekada je potrebno uložiti više napora za njegovo rešenje, te konsultovati stručnu pomoć. U suprotnom, maske za stopala u domaćoj radinosti rešiće problem zadebljalih i ispucalih peta, nakon dva ili tri korišćenja.

Recepti za domaće maske za stopala

Maska sa ovsenim pahuljicama, medom i limunom

Reši se ispucalih peta pomoću ove jednostavne maske od samo 3 sastojka, koja će očistiti, umiriti i nahraniti kožu stopala.

Potrebni sastojci:

  • 10g ovsenih pahuljica,
  • 25g meda,
  • Polovina limuna.

Pomešaj sve sastojke i zagrej ih, kako bi se sjedinili u gustu smesu. Potom nanesi smesu na stopala i ostavi da odstoji do 40 minuta. Na kraju, isperi stopala mlakom vodom i na suvu kožu stopala nanesi hidratantnu kremu. Predlažemo našu prirodnu kremu za ruke, koja je jednako delotvorna i za negu stopala, jer svojom prirodnom formulacijom odlično neguje i omekšava zadebljalu kožu stopala i čuva koži hidriranost.

Maska od žumanceta


Ova domaća maska za stopala posebno je delotvorna kod problema ispucalih peta, jer vraća mekoću petama i stopalima i bogato neguje snagom prirode.


Potrebni sastojci:


  • 1 žumance,
  • Kašičica soka od limuna,
  • Pola kašičice gustina.


Pripremi masku za stopala i pete, sjedinjujući sastojke prema receptu. Nanesi smesu na pete i ostavi da odstoji. Kada se maska osuši, kožu stopala treba isprati toplom vodom i namazati hidratantnom kremom. Izaberi naš prirodni buter za telo ili prirodnu kremu za ruke, za dubinsku hidrataciju i bogatu negu kože stopala.

Nega noktiju na nogama – Saveti za oblikovanje noktiju na nogama

Nega noktiju na nogama sastavni je deo nege stopala i važan korak u očuvanju njihovog zdravlja. Ispucali ili lomljivi nokti, te nokti koji su promenili boju, mogu biti pokazatelj gljivica na noktima, a nepravilno održavanje noktiju na stopalima može izazvati bolne, urasle nokte. Stoga je važno posvetiti im pažnju i prepoznati eventualni problem na vreme, ali i sprečiti njegovu pojavu pravilnom higijenom.

Kako pravilno negovati nokte na nogama?

  1. Skini lak sa noktiju na nogama i samopregledom utvrdi da li ima nekih promena u boji noktiju ili nekih drugih nepravilnosti. Ukoliko primetiš neki problem, ne maskiraj nokat lakom za nokte, već potraži stručnu pomoć i posveti se njegovom rešenju.
  2. Skrati nokte na nogama makazicama, ravno i duž vrha nokta, kako ne bi pucali i urastali. 
  3. Nežno isturpijaj ivice noktiju.
  4. Ne seci zanoktice, već ih specijalnim priborom potisni nadole.
  5. Na kraju, utrljaj ulje u zanoktice i nokte, koje će ih nahraniti i negovati. 

Za bogatu negu noktiju i zanoktica na nogama preporučujemo naše višenamensko prirodno ulje. Ovo prirodno ulje za negu kože celog tela i kose, te masažu i skidanje šminke, pogodno je i za negu noktiju i zanoktica.

Prevencijom do lepih stopala – Saveti za zdrava stopala

  • Redovno obavljaj samopregled stopala: Prilikom kupanja ili tuširanja, obrati pažnju na svoja stopala. Dobro osmotri delove između prstiju, a posebno nokte. Samopregledom stopala možeš uočiti eventualne nepravilnosti koje ukazuju na prisustvo gljivica ili nekih drugih bolesti stopala. Ukoliko primetiš kurje oko, bradavice, urasle nokte i druge nepravilnosti na stopalima, konsultuj dermatologa ili profesionalnog kozmetičara.
  • Zaštiti stopala od gljivica i bakterija na javnim mestima: Ponesi papuče ili japanke za tuširanje u teretani ili kupanje na javnim bazenima, kako bi tvoja stopala bila zaštićena od gljivičnih ili bakterijskih infekcija.
  • Adekvatno obuj svoja stopala: Čarape izrađene od sintetičkih vlakana pospešuju znojenje nogu, te stvaraju sredinu u kojoj se mogu namnožiti bakterije. Biraj pamučne ili vunene čarape, ali i adekvatnu obuću – uska, tesna i neudobna obuća sprečava stopalo da diše, izazivajući dugoročne probleme sa stopalima.
  • Hodaj bosonog/a: Kada hodamo bosonogi, stimulišemo veliki broj nervnih završetaka koji se nalaze na našim tabanima. Na taj način našim stopalima pružamo blagu masažu. Isprobaj i ti!
  • Odmori svoja stopala: Tvojim stopalima je, pored pravilne i adekvatne nege, potreban i odmor kako bi osvežena i negovana uskočila u novi dan. Neka ti naše Kapi za opuštenost sa nežnim notama lavande pomognu da opustiš i odmoriš um, duh i telo – nanesi naše prirodne Kapi za opuštenost na stopala pre spavanja i prepusti se uživanju.

Neka nega stopala i peta prirodnim putem bude sastavni deo tvoje rutine nege. Uz ove savete i adekvatne kozmetičke proizvode, tvoja rutina nege stopala kod kuće biće jednostavna i blagotvorna i bez odlaska u kozmetički salon. Reci zbogom ispucalim petama i ponosno pokaži svoja stopala uz prirodnu i jednostavnu negu.

Mi smo tu da brinemo o svim tvojim specifičnim potrebama.

Pronađi sve ono što tražiš od nege, ili nam se javi za specijalnu formulaciju custom prirodne kreme za stopala!