Nazad na blog

Pet prirodnih sastojaka koje koristim i zašto

objavljeno:
15/8/2022

Koliko dobro poznajete svoju kozmetiku?

Velika ponuda kozmetičkih proizvoda dostupnih na tržištu daje nam spektar mogućnosti i preparate za naše najrazličitije potrebe za negom. Iako odnedavno prirodna kozmetika zavređuje veću pažnju, većina proizvoda najčešće sadrži štetne sastojke koji su grubi prema koži i ne pružaju joj sveobuhvatnu negu.

 

Magnolia Alhemija je prirodna kozmetika koja od prirode uzima samo najbolje. Prevodeći jezik prirode nežnim i blagotvornim formulacijama kozmetičkih proizvoda, kombinujemo ono što nam priroda pruža na najbolji način, čuvajući je za uzvrat. Naša veganska i organska kozmetika nastaje low-waste procesom proizvodnje, nije testirana na životinjama i pruža vam alternativu za kvalitetnu negu eco-friendly proizvodima od potpuno prirodnih sastojaka.

 

Postoje sastojci koji su široko rasprostranjeni u prirodnim kozmetičkim proizvodima, čija upotreba nije uslovljena faktorima kao što su tip kože, na primer. Ipak, postoje i oni sa uskom i specifičnom upotrebom, pa je poznavanje sastojaka kozmetike koju koristimo ključno za kvalitetnu negu primerenu našim potrebama

 

Kada biramo kozmetičke proizvode za nama svojstvenu rutinu nege, važno je da znamo šta biramo, ali i kako će nam to koristiti. 

 

Zato smo odlučili da za vas odaberemo 5 prirodnih sastojaka koji se najčešće nalaze u formulacijama naše prirodne kozmetike, ali i da vam približimo zbog čega baš njih treba uvrstiti u svakodnevnu prirodnu rutinu nege.

 

Naša Kruna raspetljava delić njene alhemije…

 

Veliku pažnju poklanjam biljkama. Razumem ih i osećam, združujem i mojom alhemijom prevodim njihovu magiju. Posebno sam uživala u prevođenju specifičnih stanja, namera i osećanja muškaraca suptilnim notama naših prirodnih parfema za muškarce!

 

Želim da prirodna kozmetika bude norma, jednostavna za korišćenje, pak prefinjena i kvalitetna. Zato biram čiste veganske i organske sastojke, koji se u svojoj sinergiji pretvaraju u zlatan grumen nege koju zaslužujete.

 

Od svega što nam priroda svesrdno nudi, teško mi je da odaberem samo pet prirodnih sastojaka koje treba uvrstiti u svakodnevnu i prirodnu rutinu nege. Eterična ulja su važan deo mog posla, ona su deo svih Magnolia Alhemija prirodnih preparata u manjim ili većim količinama. Njih ne stavljam u preparate samo zato što lepo mirišu, već zato što su sjajni saveznici zdrave kože, tela i duha

 

Ipak, ako bih birala prema tome koje od njih zaista najčešće možete pronaći u mojim proizvodima, u najvećim količinama, moj izbor bili bi:

 

  • Ši buter,
  • Nevenovo ulje,
  • Aloja vera,
  • Arganovo ulje,
  • Smilje.

 

Otkrijte zašto!

 

Ši buter (Butyrospermum parkii)

 

hidrira hrani obnavlja

 

Ši buter je nezaobilazni sastojak mnogih kozmetičkih preparata, zbog brojnih blagodeti koje ovaj prirodni sastojak nudi. Kremast, bogat masnim kiselinama i vitaminima A, C, D, E i F, čini kožu nahranjenom i mekšom, vraćajući joj elastičnost. Ovaj sjajni sastojak, iako gust i mastan, ima dubinsko hidrirajuće svojstvo

 

Kako podstiče proizvodnju kolagena, ši buter je jedan od najboljih agenasa protiv starenja kože. Štiti kožu od slobodnih radikala, obnavlja je i utiče na smanjenje bora. 

 

Zbog jakog protivupalnog dejstva, česti je sastojak krema za kožu sklonu ekcemima i psorijazi i odlična nega za kožu oštećenu sunčanjem ili opekotinama, ali i za negu ožiljaka, jer omekšava i umiruje nadraženu kožu.

 

Koristim hladno presovan ši buter. On ima žućkastu boju i blag miris koji podseća na koštunjavo voće. Zbog njegovih benefita, koristim ovaj sastojak u melemima i kremama za osetljivu kožu (npr. krema za bebe), a našao se i u mojim kremama za zrelu kožu, zbog svog regenerišućeg dejstva. Ši buter se nalazi i u sastavu naših prirodnih sapuna!

 

Nevenovo ulje (Calendula officinalis patelis maceratum oleosum)

umiruje neguje regeneriše

 

Prema nevenu gajim posebnu ljubav i bliskost. Neven je divan narandžasti cvet koji živi na našem podneblju. Takozvano ulje nevena se dobija potapanjem cveta nevena u bazno ulje. Macerat nevena, ili kako se obično naziva, ulje nevena, koristim od puberteta. Uvek sam imala osetljivu kožu, sklonu ekcemima, pa sam se sa preparatima koji sadrže neven upoznala davno

 

Ovaj veoma funkcionalni prirodni sastojak ima antifungalno, antiinflamatorno, antibakterijsko i antiseptičko dejstvo. Neven ima izuzetno obnavljajuće dejstvo i zato ga često ima u kremama za osetljivu kožu, u melemima i sličnim preparatima namenjenim za oporavak rana, ekcema, opekotina…

 

Neven je divna lekovita biljka i ima mnogo lekovitih svojstava, ali ovo zarastajuće i obnavljajuće je verovatno njegova najveća snaga. Uz to, nevenovo ulje neguje i hidrira kožu, hrani je i umiruje, a pokazalo se i kao odličan sastojak za negu zrele kože.

 

Koristeći snagu ovog prirodnog sastojka, ovo su proizvodi u koje stavljam nevenovo ulje:

 

  • Prirodna krema za bebe,
  • Prirodno ulje za bebe,
  • Prirodni univerzalni melem
  • Prirodni melem za negu tetovaža
  • Prirodna krema za ruke.

Kod nas ima mnogih proizvođača nevenovog ulja. Mi koristimo neven iz organskog uzgoja u hladno ceđenim uljima.

 

Aloja vera (Aloe barbadensis)

 

hladi hidrira isceljuje

 

Da li ste znali da aloja vera sadrži čak oko 96% vode? Poznata kao eliksir mladosti, aloja vera sadrži više od 240 hranljivih i lekovitih sastojaka, vitamine A, B i C, folnu kiselinu, minerale, magnezijum, cink i aminokiseline.

 

Aloja vera je dragoceni sastojak kozmetičkih preparata jer:

 

  • Hladi i umiruje,
  • Hidrira suvu i oštećenu kožu,
  • Podstiče stvaranje kolagena, regeneriše i podmlađuje kožu,
  • Ima antibakterijsko, antivirusno, antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo, zbog čega se koristi za tretiranje rana i manjih povreda kože, kod opekotina od sunca, kao i u lečenju oboljenja kože ili ujeda insekta.

 

Aloja vera gel je važan sastojak naših prirodnih krema za normalnu, suvu i masnu kožu. U različitim formulama ima zadatak da hidrira, ubrza upijanje ulja, deluje protivupalno, obnavljajuće, umanji vidljivost pora… Zato što bogato hidrira kožu, važan je sastojak našeg tonika za posle brijanja

 

Aloja vera gel može da se koristi sam. Najbolje je gajiti svoju biljku i koristiti svež gel iz listova.

 

Arganovo ulje (Argania spinosa)

 

hrani neguje revitalizuje

 

Nežno, lagano, a moćno ulje. Prirodni sastojak koji čuva zdravlje kože i podstiče kožu na ozdravljenje. Ovo ulje revitalizuje kožu, održava hidriranost kože, dajući joj elastičnost i prirodni sjaj. 

 

Arganovo ulje reguliše lučenje sebuma i sprečava stvaranje peruti, obnavlja oštećenu kosu, čuvajući zdravlje kože temena. Svojim antimikrobnim dejstvom blagotvorno je i za kožu sklonu aknama, jer sprečava njihov nastanak i pruža koži neophodnu negu. Neizostavni deo anti-age preparata, arganovo ulje usporava starenje, smanjujući vidljivost bora, čineći je mekom i elastičnom. 

 

Ovo ulje je sastojak većine Magnolia Alhemiija prirodnih preparata. Pored krema za lice, preporučujem vam naš prirodni serum za suvu kožu, prirodno ulje za krajeve i prirodnu masku za kosu sa arganovim uljem.

 

Smilje (Helichrysum italicum)

 

čisti — umiruje obnavlja

 

Smilje — moćno eterično ulje koje miriše na osunčano stenje leti, na planinama iznad mora, na toplu prašinu i podseća na treperenje vazduha kada je vruće. 

 

Biljka se gaji u našim krajevima, a eterično ulje smilja, od svih ulja, ima najjače dejstvo na obnavljanje ćelija. Ono stimuliše proizvodnju kolagena, usporava starenje kože, čineći je gipkijom, zbog čega je deo mnogih anti-age preparata. Ima jako protivupalno i antiseptičko dejstvo, zbog čega se koristi u tretiranju rana. Takođe se pokazalo kao uspešno u sprečavanju infektivnih procesa na koži sklonoj aknama.

 

Smilje je sastojak prisutan u mnogim našim formulama: kremama, toniku i serumima za zrelu kožu, anti-age serumu, melemima, melemima za negu tetovaža

 

Isprobaj blagodeti ovih prirodnih sastojaka u formulacijama naših proizvoda! Magnolia Alhemija ti pruža snagu prirode na dlanu!